IPCC Raporuna göre son 50 yılda tarımsal üretimde büyüme yavaşladı

Yayınlanma Tarihi:

Paylaş:

İklim değişikliğinin etkileri, 1970 yılından bu yana hızla artış göster­meye devam ediyor.

2010-2019 ara­sında hayat tarzıyla birlikte hızla artan tüketim çılgınlığı ile sera gazı emisyon­larının artması sonucu dünyanın birçok yerinde gıda ve su güvenliği, sağlık, eko­nomi ve toplum konusunda yaygın olum­suz etkilere sebep oldu. Hükümetlerara­sı İklim Değişikliği Paneli (IPCC) 2023 İklim Değişikliği Sentez Raporu’na göre küresel yüzey sıcaklığında, 1970 yılından bu yana daha hızlı artış yaşandığı ifade edildi. İnsan kaynaklı nedenlerle sıcaklı­ğın artma seviyesinin ise 1850-1900’den 2010-2019’a kadar 0,8’den 1,3 santigrat dereceye yükseldiği belirtiliyor.

Küresel ısınma sonucu yüzlerce yerel tür yok olurken, hem karada hem de ok­yanusta ölümler yaşanıyor. İklim deği­şikliğinin etkileri arasında okyanusların asitlenmesi, deniz seviyesinin yüksel­mesi, yağışlarda bölgesel olarak yaşanan düşüşler, çölleşme, kuraklık yer alıyor. Tüm bu yaşananlar ise kurak alanlarda ve donmuş arazilerde toprağın hızla bo­zulmasına neden oldu.

Şehir yaşamı da iklim değişikliğinden olumsuz etkileniyor

Deniz seviyesinin yükselişi, sıcaklığın hızla artışı ve ekstrem iklim olayları kıyı ve sulak alanların yüzde 50’sine yakını­nı, geçtiğimiz 100 yıl içinde yok etti. Gıda güvenliğini önemli boyutta etkileyen de­ğişim, buna bağlı olarak su güvenliğini de etkiledi. IPCC Raporu’na göre son 50 yıl­da küresel olarak tarımsal üretimde bü­yüme yavaşladı. İnsan sağlığının yanı sıra, geçim ve temel altyapıların olumsuz et­kilendiği değişiklik, şehirdeki sıcaklığın yükselmesine, hava kirliliğinin artması­na, altyapıların ise kısıtlı çalışmasına yol açtı. Öte yandan insanların fiziksel ve zi­hinsel sağlığı da bu süreçten olumsuz et­kilenmeye devam ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İLGİLİ İÇERİKLER

Memur ve Emeklilere Ne Kadar Zam Yapılacak?

Milyonlarca memur ve emeklinin merakla beklediği zamlı maaşlar için geri sayım başladı. TÜİK, 3 Temmuz'da haziran ayı enflasyon...

Küresel ham çelik üretimi kasımda yüzde 3,3 arttı

Küresel ham çelik üretimi kasımda yüzde 3,3 artış gösterdi.

Altında son durum: Altının kilogram fiyatı 1 milyon 978 bin liraya yükseldi

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nda (KMKTP) standart altının kilogram fiyatı 1 milyon 978 bin liraya çıktı.

FAST işleminde üst limit 50 bin TL’ye yükseltildi

Merkez Bankası, FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) Sistemi'nde üs limiti 50 bin TL'ye yükseltti.