Camelot Maritime YKB Çavuşoğlu: Turizm potansiyelimizi doğru değerlendirmeliyiz

Yayınlanma Tarihi:

Paylaş:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın ilk çeyreğine ilişkin Türkiye ekonomisi büyüme rakamını açıkladı. TÜİK’in verilerine göre Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 4 oranında büyüdü. Türkiye ekonomisi, 2022’nin son çeyreğine göre ise yüzde 0,3 büyüdü.

GSYH’yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2023 yılı birinci çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; hizmetler yüzde 12,4, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 12,0, finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 11,2, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 8,1, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 7,8, inşaat yüzde 5,1, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 3,6 ve gayrimenkul faaliyetleri yüzde 1,4 arttı.

Tarım sektörü yüzde 3,8, sanayi ise yüzde 0,7 azaldı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi ise 2023 yılı birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,8 arttı.

Türkiye’de yabancı sahipli bir cruise gemisini işleten ilk firma olan Camelot Maritime Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Emrah Yılmaz Çavuşoğlu Türkiye’nin ilk çeyrek büyümesini değerlendirerek şu bilgileri verdi: “Ülkemizin genel bir turizm potansiyeli var. Medeniyetlere beşiklik yapmış, kadim topraklar üzerinde bulunuyoruz. Dünya kültürlerine başkentlik yapmış kadim Anadolu, yeraltı ve yerüstü kaynakları ile bizlere tüm cömertliğini sunuyor. Ülkemizin 3 tarafı denizlerle çevrili. Fakat günün sonunda ‘denize karadan bakan’ bir ülke olarak anılıyoruz.

Daha çok denizin içinde olmalıyız. Denizlerimizin kıymetini daha çok bilmeli, denizlerimize yatırım yapmalıyız. Uyuyan devi uyandırmalıyız. Turizm potansiyelimizi doğru değerlendirmeliyiz. Akdeniz Çanağı’nın önemli ülkelerinden biriyiz. Karadeniz gibi çok zengin ve özel bir denizimiz var ayrıca. İstanbul’dan Bodrum’a, Kuşadası’ndan Samsun’a, Bartın’dan Sinop’a kadar çok özel sahil şehirlerimiz, limanlarımız var. Özel sektör-kamu iş ve güçbirliği içerisinde hareket edersek mevcut turizm potansiyelimizi katlayabiliriz.”

Uzun yıllardır kruvaziyer turizmi ile iç içe olan, deniz turizminin her kademesinde bulunmuş, bu işin okulundan mezun olmuş, işin tezgahında pişmiş biri olarak Türkiye ekonomisinin anahtarının deniz turizminde olduğunun altını bir kez daha çizmek isterim. 3 tarafımız dünyanın en güzel denizleri ile çevrili ama bir denizcilik bakanlığımız dahi yok. Denizcilik bakanlığının acilen kurulması gerektiğini düşünüyorum. Kurulacak denizcilik bakanlığı ile deniz turizminin ivmeleneceğini ve ülkemiz ekonomisine çok büyük katma değerler sağlayacağını öngörüyorum.

2021 yılında 78 kruvaziyer gemisiyle 45 bin 362 yolcu Türkiye’ye geldi. 2022’de ise kruvaziyer gemi sayısı 12 katına çıkarak 991’e yükseldi. Yolcu sayısı aynı dönemde 22 katına çıkarak 1 milyon 6 bini aştı. 2023 senesinde kruvaziyer turizminin pik yapacağını düşünüyoruz. Türkiye’de yerel yönetimleri kruvaziyer turizmi konusunda cesaretlendirdik. Camelot Maritime’ın kruvaziyer gemisi olan Astoria Grande’de dünya standartlarının çok üstünde hizmetler sunuyoruz. Ülkemiz turizm işletmecilerinin yerel yönetimler başta olmak üzere KAMU ile ortak hareket etmesi ve ülkemizi kruvaziyer turizminde 1 numaraya taşıması gerekiyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İLGİLİ İÇERİKLER

Küresel ham çelik üretimi kasımda yüzde 3,3 arttı

Küresel ham çelik üretimi kasımda yüzde 3,3 artış gösterdi.

Altında son durum: Altının kilogram fiyatı 1 milyon 978 bin liraya yükseldi

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nda (KMKTP) standart altının kilogram fiyatı 1 milyon 978 bin liraya çıktı.

FAST işleminde üst limit 50 bin TL’ye yükseltildi

Merkez Bankası, FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) Sistemi'nde üs limiti 50 bin TL'ye yükseltti.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası, politika faizini beklentiler dahilinde 250 baz puan artırarak, yüzde 42,5 seviyesine çekti. Karar metninde, "Parasal sıkılaştırma sürecini destekleme amacıyla kullandığı sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırarak miktarsal sıkılaştırmaya devam edecektir" denildi.