Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), finans sektöründe çevresel sürdürülebilirlik hedefi doğrultusunda önemli bir adım attı. BDDK’nın hazırladığı ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Bankaların Yeşil Varlık Oranı Hesaplaması Hakkında Tebliğ” ile bankaların yeşil finansman katkılarının ölçülmesine ilişkin detaylı kurallar belirlendi.
Tebliğe göre, bankaların çevresel olarak sürdürülebilir ekonomik faaliyetlerin finansmanına ne ölçüde katkı sağladığını göstermek amacıyla “Yeşil Varlık Oranı” adlı bir anahtar performans göstergesi oluşturuldu. Bu oran, bankaların konsolide olmayan bilançolarında yer alan çevre dostu kriterlere uygun varlıkların, toplam uygun varlıklar içindeki payı esas alınarak hesaplanacak.
Toplam varlık hesabı yapılırken, bilanço içindeki toplam finansal varlıklardan; merkezî yönetim kapsamındaki kamu idareleri, merkez bankaları ve uluslararası kuruluşlardan olan alacaklar ile alım-satım hesaplarındaki varlıklar çıkarılıyor. Geriye kalan bilanço içi varlıkların, itfa edilmiş maliyeti üzerinden brüt tutarıyla dikkate alınması isteniyor.
Yeşil varlık oranı kapsamında uygun kabul edilecek varlıklar ise teknik tarama kriterlerine göre belirlenen tüm çevresel faaliyetlerle ilgili ve finansal açıdan belirli şartları sağlayan varlıkları kapsayacak. Ancak bu varlıkların uygun sayılabilmesi için belirli çevresel hedeflere önemli ölçüde katkı sunması ve çevreye zarar vermemesi gerekiyor.
Ayrıca, yeşil varlık kabul edilen faaliyetlerde yer alan tüm tarafların ve işlemlerin belirlenmiş asgari sosyal güvenlik standartlarına da uygunluk göstermesi şart koşuluyor. Uygulama sayesinde bankaların çevre dostu faaliyetlere ne ölçüde destek verdiği şeffaf şekilde raporlanabilecek.
Yeni düzenleme, sadece çevresel sürdürülebilirlik hedeflerine katkıyı artırmakla kalmayacak, aynı zamanda bankacılık sektöründe yeşil finansmanın yaygınlaşmasına yönelik önemli bir altyapı da oluşturacak.