BDDK’dan bankalara yeşil dönüşüm adımı: Yeşil varlık oranı tebliği yürürlüğe girdi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), çevre dostu ekonomik faaliyetlerin desteklenmesi kapsamında, bankaların yeşil projelere finansman katkısını ölçmek için "Yeşil Varlık Oranı" hesaplamasına yönelik usul ve esasları belirledi.

Yayınlanma Tarihi:

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), finans sektöründe çevresel sürdürülebilirlik hedefi doğrultusunda önemli bir adım attı. BDDK’nın hazırladığı ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Bankaların Yeşil Varlık Oranı Hesaplaması Hakkında Tebliğ” ile bankaların yeşil finansman katkılarının ölçülmesine ilişkin detaylı kurallar belirlendi.

Tebliğe göre, bankaların çevresel olarak sürdürülebilir ekonomik faaliyetlerin finansmanına ne ölçüde katkı sağladığını göstermek amacıyla “Yeşil Varlık Oranı” adlı bir anahtar performans göstergesi oluşturuldu. Bu oran, bankaların konsolide olmayan bilançolarında yer alan çevre dostu kriterlere uygun varlıkların, toplam uygun varlıklar içindeki payı esas alınarak hesaplanacak.

Toplam varlık hesabı yapılırken, bilanço içindeki toplam finansal varlıklardan; merkezî yönetim kapsamındaki kamu idareleri, merkez bankaları ve uluslararası kuruluşlardan olan alacaklar ile alım-satım hesaplarındaki varlıklar çıkarılıyor. Geriye kalan bilanço içi varlıkların, itfa edilmiş maliyeti üzerinden brüt tutarıyla dikkate alınması isteniyor.

Yeşil varlık oranı kapsamında uygun kabul edilecek varlıklar ise teknik tarama kriterlerine göre belirlenen tüm çevresel faaliyetlerle ilgili ve finansal açıdan belirli şartları sağlayan varlıkları kapsayacak. Ancak bu varlıkların uygun sayılabilmesi için belirli çevresel hedeflere önemli ölçüde katkı sunması ve çevreye zarar vermemesi gerekiyor.

Ayrıca, yeşil varlık kabul edilen faaliyetlerde yer alan tüm tarafların ve işlemlerin belirlenmiş asgari sosyal güvenlik standartlarına da uygunluk göstermesi şart koşuluyor. Uygulama sayesinde bankaların çevre dostu faaliyetlere ne ölçüde destek verdiği şeffaf şekilde raporlanabilecek.

Yeni düzenleme, sadece çevresel sürdürülebilirlik hedeflerine katkıyı artırmakla kalmayacak, aynı zamanda bankacılık sektöründe yeşil finansmanın yaygınlaşmasına yönelik önemli bir altyapı da oluşturacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İLGİLİ İÇERİKLER

Küresel ticaret savaşı nikeli vurdu: Fiyatlarda sert düşüş

Küresel ticaret savaşlarının etkisi, nikel piyasasını derinden sarsıyor. Özellikle dünya çapında paslanmaz çelik ve elektrikli araç sektörlerinden gelen...

Rekabet Kurulu, 121 şubesi bulunan MACFit’in satışını onayladı

Rekabet Kurulu, Türkiye’nin önde gelen spor salonu zincirlerinden MACFit’i bünyesinde barındıran Mars Spor Kulübü ve Tesisleri İşletmeciliği A.Ş.’nin...

Merkez Bankası rezervlerindeki sert düşüş dikkat çekti: 7 ayın en düşük seviyesinde

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 11 Nisan haftasında ciddi bir düşüş yaşadı. ForInvest Haber'in TCMB verilerine...

Fındık ihracatında hedef büyük: Sezon sonunda 2,5 milyar dolarlık gelir bekleniyor

Türkiye'nin stratejik tarım ürünlerinden biri olan fındıkta ihracat hız kesmeden devam ediyor. 1 Eylül 2024’te başlayan ve 31...