Daron Acemoğlu: Beyin göçü çöküş olur ve Türkiye bunun eşiğinde!

Yayınlanma Tarihi:

Paylaş:

ABD’nin en saygın eğitim kurumlardan Massachusetts Institute of Technology’de görev yapan Prof. Dr. Daron Acemoğlu, meslektaşı Simon Johnson ile kaleme aldığı ‘İktidar ve Teknoloji: Bin Yıllık Mücadele’ kitabı vesilesiyle gazetecilere konuştu.

Teknolojinin istihdam ve işsizlik üzerine etkilerine ilişkin araştırmalar yapan Prof. Daron Acemoğlu, Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olarak nitelendirilen beyin göçüne ilişkin dikkat çekici bir tespitte bulundu.

Cumhuriyet’e konuşan Ekonomist Prof. Dr. Acemoğlu, “Politik nedenlerden dolayı özgürlüğün kısıtlanması nedeniyle Türkiye’nin geleceği artık iyice karanlık görüldüğü için en parlak gençler yurtdışına gitmeye başladı. Az insan giderse problem yok ama sayı bu kadar çok olunca bir çöküşe yol açar ve Türkiye bunun eşiğinde” ifadelerini kullandı.

Acemoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yönetimindeki yeni ekonomi programına ilişkin ise “Ben önemli bir gelişme görmüyorum” dedi. Acemoğlu sözlerine şöyle devam etti:

* Herkes gibi ben de umutlu olmak istiyorum ama hâlâ çok büyük bir umut yok içimde. Zaten enflasyon bu düzeye çıktıktan sonra indirmek çok zor ama bir tek enflasyonu düşürüp Türkiye ekonomisin düzelteceğiz diye bir şey de yok. Çok daha derin problemleri var Türkiye’nin…

* Az önce de bahsettiğim gibi sistem problemi. Türkiye’nin gelişmek için artık önünde çok ufak bir pencere kaldı ama bunları kaçıracağız gibi duruyor. Şu anda bir tek faizleri artırıp yurtdışından bir iki bankadan kaynak getirip bu yapılmaz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İLGİLİ İÇERİKLER

Küresel ham çelik üretimi kasımda yüzde 3,3 arttı

Küresel ham çelik üretimi kasımda yüzde 3,3 artış gösterdi.

Altında son durum: Altının kilogram fiyatı 1 milyon 978 bin liraya yükseldi

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nda (KMKTP) standart altının kilogram fiyatı 1 milyon 978 bin liraya çıktı.

FAST işleminde üst limit 50 bin TL’ye yükseltildi

Merkez Bankası, FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) Sistemi'nde üs limiti 50 bin TL'ye yükseltti.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası, politika faizini beklentiler dahilinde 250 baz puan artırarak, yüzde 42,5 seviyesine çekti. Karar metninde, "Parasal sıkılaştırma sürecini destekleme amacıyla kullandığı sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırarak miktarsal sıkılaştırmaya devam edecektir" denildi.